ELTE TTK - Környezettudományi Centrum


Legutóbbi módosítás: 2012. 03. 14.

KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KLUB

Új honlapja, története:

A Környezettudományi Klub 2006 tavaszán alakult hallgatói és tanári kezdeményezésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. A Klubot alapító környezettudomány és környezettan-tanár szakos hallgatók első célkitűzése a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése az kar lágymányosi campusán. A Klub elsősorban szakmai-tudományos szervezet, de nyitott minden a környezeti problémákra fogékony ill. azokat átfogóan kezelő, a multidiszciplináris gondolkodásra nyitott érdeklődő felé.

2006 márciusában és áprilisában (a Föld Napja alkalmából) a Klub két kisebb rendezvényt szervezett, melyeken a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése mellett felmértük a hallgatók tájékozottságát és igényét a szelektív gyűjtést illetően. A kérdőívek és kitöltött totók alapján egyértelmű volt, hogy a Klub első ötlete telitalálat volt, a nyilvánosságnak köszönhetően pedig sok lelkes új tagot is toborzott berkeibe.

Ezeknek a tapasztalatoknak a birtokában a klubunk újabb célokat tűzött ki maga elé: tevékenyen kíván részt venni nem csak szakos, hanem a kar összes hallgatójára kiterjedően - mint a felnövő kutató és majdan tudományos pályára lépő generáció - környezettudatos gondolkodásának megteremtésében-elmélyítésben. A szelektív hulladékgyűjtés megszervezése csak az első állomás, ugyanakkor mérföldkő mind a hallgatók, mind a kar életében. Legfőbb szempontunk, hogy környezeti problémákat minél élet-közelibbnek mutassuk, felkeltsük a tudományt nem ismerők érdeklődését a napjainkban kibontakozó válság irányába.

Ezek voltak a kezdetek. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, és kis szervezetünk mind elszántságban, mind lelkes és aktív tagokban megerősödve rendíthetetlenül dolgozik a Környezettudatos szemléletmód elterjesztésén. Sikeresen megvalósítottuk legelső célkitűzésünket (végre az ELTE-n is lehet szelektálni), elindítottuk Középiskolai Környezeti Nevelés programunkat, melynek célja, hogy a diákok ne csak a felsőoktatásban halljanak először a környezettudatosságról, és mára már elmaradhatatlan résztvevői vagyunk az egyetemi rendezvényeknek (Lágymányosi Eötvös Napok, ELTE Egyetemi Napok, Szakkollégiumok Éjszakája), ahol sátrainkban tájékozódhatnak a diákok a Környezetünkkel kapcsolatos legégetőbb kérdésekről és válaszokról.

A korai időszak akadályain túljutva sem pihenünk a babérjainkon, hanem újabb és újabb ötleteken dolgozunk, melyekkel megtaníthatjuk az embereknek, hogy hogyan tehetik élhetőbbé saját környezetüket, egyben mindannyiunk Környezetét. Legújabb, most beinduló projektünkben napközis gyermektáborokat szeretnénk szervezni a kisiskolás korosztálynak, hiszen a környezeti nevelést nem elég korán elkezdeni. A táborokat a természethez a lehető legközelebb tartanánk, hogy a kicsik is megtanulhassák tisztelni Földanyánk értékeit.

Ha elég nagy benned az érzékenység a környezeti problémák iránt, érzel magadban elég elhivatottságot és lenne kedved egy dinamikus, vidám társaságban dolgozni, akkor jelentkezz bátran, gyere el egy gyűlésünkre. Mindenkit Szeretettel vár:

A Környezettudományi Klub

Kontakt: kklubelnok@gmail.com